Tips voor een (romantisch) weekendje Maastricht

Maastricht ‘is in 2016 door de bezoekers van Romantischcadeau verkozen tot de meest romantische stad van Nederland’. Niet verwonderlijk, want Maastricht heeft een schitterend historisch centrum, waardoor je heerlijk hand in hand kunt slenteren en is het Vrijthof perfect, voor een hapje en een drankje. We selecteerde vijf romantische hoogtepunten, voor een romantisch weekendje in Maastricht.

De romantische hotspots in Maastricht – het Vrijthof

Het Vrijthof  is de romantische hotspot en tevens het kloppende hart van Maastricht. Hier proef je Limburg op zijn best in de vele gezellige eetgelegenheden, waar de heerlijkste (streek)gerechten op de menukaart staan. Goed toeven is het ook op een van de vele terrasjes. Aan het Vrijthof ligt ook de indrukwekkende Sint-Servaasbasiliek, een theater en vinden er tal van evenementen plaats, zoals het Preuvenemint, de concerten van André Rieu en de kerstmarkt.

Slenteren door het centrum van Maastricht

Hand in hand slenteren door de smalle en gezellige straatjes met kinderkopjes en over de drukke Stokstraat ‘de winkelstraat van Maastricht’. Ook een wandeling over de ‘Sint Servaasbrug’, een van de oudste bruggen van Nederland mag niet ontbreken. Fotomomentje? Vanaf de brug krijg je een fantastisch uitzicht over Maastricht. Natuurlijk stop je regelmatig, om een van de vele winkels in te duiken of om wat lekkers te proeven.

Ontdek Maastricht vanaf het water

Ontdek Maastricht vanaf het water. Stap samen aan boord voor een rondvaart door hartje Maastricht. Je vaart langs het stadsdeel Wyck, zie je het Bonnefantenmuseum, het Gouvernement (waar het verdrag van Maastricht is ondertekend) en de St. Pietersberg. Op en top romantisch is de ‘saturday night cruise’ compleet met een buffet. Willen jullie meer zien dan alleen het historisch centrum, dan is een rondvaart een prima keuze. Meer informatie kun je krijgen bij de plaatselijke VVV.

Smullen van echte Limburgse vlaai

Je mag Maastricht niet verlaten voordat je een stuk echte Limburgse vlaai hebt geproefd. Vlaai is overal verkrijgbaar, maar we raden je aan om naar de Bisschopsmolen in het Jekerkwartier te wandelen. De Bisschopsmolen is de oudste nog draaiende watermolen van Nederland en wordt er alleen brood en vlaai gebakken met het oer-graan spelt. Je kunt er speltbrood, vlaai en broodjes kopen. Daarnaast kun je ook mee, met een rondleiding door de watermolen.

Bewonder Maastricht van bovenaf

Wil je Maastricht en omstreken, tijdens je romantisch weekendje Maastricht van boven bewonderen, beklim dan de hoge toren van de Sint-Janskerk aan het Vrijthof. Als je tenminste geen hoogte vrees hebt! De toren is alleen in de zomermaanden vanaf Paas zaterdag tot eind oktober geopend. Na een stevige klim, wordt je getrakteerd op een schitterend uitzicht over Maastricht. Na afloop kun je ook door de Sint-Janskerk  wandelen en een kaarsje opsteken.

Romantisch weekend Maastricht in de winter – Magisch Maastricht

In december is de binnenstad compleet in kerstsfeer en vindt er op het Vrijthof een gezellige kerstmarkt plaats. Met zo’n 60 knusse chalets, met kerstsnuisterijen en kerstlekkernijen. Als jullie willen, kunnen jullie schaatsen en een ritje maak in het reuzenrad. Bijzonder is ook de magische lichtroute. Volg de lichtjes en je komt op de mooiste plekjes van Maastricht. Zoek je romantiek en gezelligheid dan is Maastricht in de decembermaand zeker een aanrader.